top of page
Sök
Skribentens bildSara Lindvall Fors

Varför behöver vi mera visioner och framtidstänkande?

Uppdaterat: för 4 dagar sedan


”Man förändrar ingenting genom att bekämpa den verklighet som råder. Vill man förändra något måste man skapa en ny modell som gör den gamla omodern” - Buckminister Fuller

Att skapa och sälja visioner med hjälp av bilder och berättelser är en stor del av mitt jobb som formgivare och inredare. Jag funderar mycket just nu på hur jag kunde använda mig av den kunskapen i min nya roll som hållbarhetsdesigner för att navigera mot en annorlunda framtid.

Designtänkande kan hjälpa till att identifiera problem, utforska alternativa lösningar och forma konkreta strategier, men vi behöver också större gemensamma framtidsvisioner att sträva mot. Vi behöver försöka visualisera hur framtiden kunde se ut, vilket också hjälper oss att fundera på hurudan framtid vi vill skapa.


FN har fyra globala mål för år 2030. Det vill avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikhet och orättvisor, främja fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen. De här målen är universella och riktar sig till världens alla länder som tillsammans bär ett ansvar för att genomföra dessa. Det här är FN:s gemensamma framtidsvision från 2015. Men hur föreställer vi oss ett samhälle som klarat av målen i de 17 färgglada boxarna? Hur föreställer vi oss att världen ser ut efter omställningen till en cirkulär ekonomi och en hållbar livsstil. Mera konkret - Hur ser din arbetsplats ut - finns den kvar? Hur ser vår fritid ut? På vilket sätt lär vi oss? Hur umgås vi? På vilket sätt har vår vardag ändrats? Vad händer om vi inte lyckas? Eller om vi landar någonstans mittemellan? De här frågeställningarna kan upplevas som flummiga, obekväma, onödiga eller rent av löjliga men de behövs mer än någonsin! Varför?



För det första! Våra drömmar och visioner om framtiden behövs för att ge oss en riktning och navigera oss genom livet. Vi kan inte bara springa ifrån något i en mörk tunnel, utan vi behöver också ett ljus att springa mot. Vad kommer alltid före hur. Vi måste alltså veta vad vi vill att ska hända innan vi funderar över hur det ska gå till. En vision är inte samma som mål. Visionen målar upp en bild av det man strävar efter, varför man anstränger sig, vad man har för högre syfte. Den bör vara så tydlig, vågad och personlig att den väcker starka känslor hos den som ska realisera den: önskan, motivation, engagemang, passion och livskraft. Det är i visionen vi hittar styrkan och tålamodet för att orka förändras och utvecklas.


För det andra! Vi behöver framtidsvisioner för att bygga upp en resiliens mot allt det ovissa i framtiden och förbereda oss. Ett sätt är att utveckla vårt imaginära tänkande och vår föreställningsförmåga. Fantasi och föreställningsförmågan är idag en bristvara. Under flera generationer har vi försökt förmå barn att sluta dagdrömma. Vårt samhälle har prioriterat och värdesatt kunskap som handlar om siffror och ord framom förmågan att tänka i bilder. MEN nu behöver vi mer imaginärt tänkande för att utforskar mer avlägsna och nya idéer. Sådana som kräver att vi repeterar och omformar vårt sätt att se på världen för att slutligen skapa en referens för dem i hjärnan. Tillsammans med vår föreställningsförmåga kan vi då skapa trovärdiga och önskvärda bilder och berättelser om vart vi är på väg. Vilket i sin tur kan motivera vårt varför och aktivera vår inre intraprenör.


För det tredje! Vi behöver framtidstro. Ordet hopp har två olika betydelser. Hoppfullhet är en passiv form av hopp där vi väntar på att det som vi längtar efter ska komma till oss. Önskan i sin tur är en aktiv form av hopp där vi identifierar vilket resultat vi hoppas på och sedan aktivt arbetar för att göra det till verklighet. Önskan är en medveten handling i tre steg. Det första steget är att försöka beskriva hur en annorlunda framtid kunde se ut. Sen behöver vi identifiera vad vi önskar för att kunna ta konkreta steg i den riktningen. Aktivt hopp handlar inte om att alltid vara optimistisk, utan i stället är det en rörelse framåt där vi väljer vad vi vill skapa, kämpa för eller uttrycka.


Framtiden är inte en slutdestination utan ett spektrum av möjligheter. Framtiden är vår att skapa. Den formas av våra val och vilka vi väljer att vara under de kommande åren. Förändringen ligger i hur vi tänker, vad vi pratar om och vilka frågor vi ställer. Vi måste ompröva hur vi ska leva, vad vi ska belöna och vilka aktiviteter vi ska sätta stopp för.









0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page